Haló – Oprava vozovky přes Pitrův most – 9.3.2021

Dobrý den.
Mohu se zeptat, jaké jsou vyhlídky alespoň provizorní opravy vozovky přes Pitrův most?
Že se přez něj jezdilo jak na houpačce si už asi motorysté zvykli. Jenže nyní po zimě jsou již díry tak velké, že i auta s vyšším podvozkem začínají mít problémy a kličkuje se nezi výmoly skoro krokem…
Děkuji.  Josef Mátl

Odpověď:
Most je ve vlastnictví Jihomoravského kraje, je na něm krajská komunikace III/41617, správu vykonává SÚS JMK, oblast Brno, most je památkově chráněn.
Oprava mostu má 3 roviny :

  • Provozní oprava povrchu (každoroční látání děr a výtluků) – urgovali jsme letos u pana cestmistra již několikráte, přislíbena oprava jak budou vhodné klimatické podmínky, aktuálně by měla proběhnout v horizontu dnů.
  • Důkladnější oprava silničního povrchu na mostě – již loni jsem silničářům navrhoval aby se povrch mostu odfrézoval a přibalila se v celém úseku cca 10 cm vrstva živice, protože generální oprava mostu hned tak nebude – loni bylo zamítnuto, dle aktuální informace ze SÚS by k tomu letos mělo dojít. Realizace by měla proběhnout cca v květnu (do léta), bude nutná krátkodobá uzávěra mostu (po dohodě s IDOS) s objízdnou trasou.
  • Celková rekonstrukce mostu: Před 4 lety to vypadalo že se dočkáme jeho generální opravy, připravoval se investiční záměr, projekční kancelář pořádala výrobní výbory, byly zpracovány 3 varianty opravy.    Poté se do příprav vložili památkáři, kteří požadovali aby se odkrylo zasypané 4 pole klenby a rekonstrukcí mostu bylo trvale prezentováno. Tento požadavek, který dle zástavby v předmostí asi není jednoduché realizovat,   zřejmě způsobil, že celý záměr postupně někde na kraji zamrzl. Město se snaží celou záležitost rozmrazit a posunout dál, na posledním jednání, které jsem měl k tomuto tématu na Správě a údržbě silnic 26.ledna letošního roku, mně bylo všemi přítomnými kompetentními zástupci SÚS přislíbeno, že vyberou projekční kancelář, která dotáhne investiční záměr a začne připravovat dokumentaci pro stavební řízení. Důležitý bude výsledek jednání s památkáři, město opětovně nabízí kraji součinnost při těchto jednáních. Dále jsem znovu připomněl, že město je připraveno se finančně podílet na historizujících prvcích, pokud dostane možnost je na most umístit (typ zábradlí, kopie kříže nebo sochy…)
    S pozdravem, František Ondráček

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!