MěÚ Rajhrad - Oznámení o zahájení řízení k žádosti o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les - MěRaj 979/2024/MP-3

Záměr vykácet nadlimitní dřevinu druh borovice černá na pozemku p. č. 540/10 v k.ú. Rajhrad ve vlastnictví Město Rajhrad, mezi cukrárnou a lékarnou na ulici Masarykova


Podle předložené žádosti zamýšlí žadatel pokácet 1ks nadlimitní borovice černé s obvodem kmene 103 cm ve výšce 130 cm nad zemí.  Strom roste ve vegetačním pásu mezi hlavní komunikací, podélném parkovacím stání a chodníkem v blízkosti domu č. p. 132, mezi cukrárnou a lékárnou na ul. Masarykova.

U stromu došlo v minulosti k odlomení či odstranění kosterní primární větve ve výšce cca 7m. V důsledku toho strom nahradil primár dvěma hlavními, ovšem jsou nasazeny poměrně vodorovně. Předpokládáme-li možnost infekce v místě lomu, pravděpodobnost nebezpečí brzkého odlomení těchto dvou sekundárů je vysoké. Žadatel bere v úvahu, že strom roste bezprostředně nad chodníkem, parkovištěm a komunikací a hrozí tedy bezprostřední ohrožení provozní bezpečnosti. Strom v současnosti i zasahuje větvením do přilehlé fasády a střechy vedle stojícího rodinného domu. Dále strom vyrůstá, pro jeho potřeby, z minimálního velikostního půdního prostoru jak rozměrem, tak hloubkovým profilem antropogenní půdy. Navíc na nakloněné ploše. Kořeny borovice jsou navíc mělké a povrchové, což vytváří další nebezpečí ohrožení provozní bezpečnosti a to z hlediska možného vývratu. V případě asanace stromu, můžeme provést dosadbu a propojení habrové aleje. Strom je díky těmto všem aspektům tzv. do budoucna neperspektivní.

  • Účastníkem řízení se předpokládá osoba zainteresované veřejnosti, která s k účasti v řízení přihlásí.
    Veřejnost má právo do 8 dnů od zveřejnění tohoto oznámení písemně oznámit svoji účast v řízení. Pokud tak neučiní, bude mít orgán ochrany přírody za to, že o účast v uvedeném řízení nejeví zájem a zohlední pouze písemné podněty došlé v dané věci.
  • Zdejší orgán ochrany přírody podle charakteru žádosti a stavu přírodního prostředí v dané lokalitě předpokládá, že s předmětným záměrem bude možno vyslovit souhlas za předpokladu současného uložení specifických podmínek, spočívajících v provedení náhradní výsadby v místě provedení výkonu, která odpovídá jednotnému uličnímu rázu hlavní ulice města.

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Úřední deska: archiv

Svěšeno: 18. 03. 2024