HALÓ - dotazy k Pitrův most, ul. Habrichova, přechod pro chodce Holasice

Dobrý den pane Starosto,

úvodem bych chtěl navázat na dotaz z 2.10. Jako pravidelný uživatel pociťuji, zvlášť v této době různých souběžných uzavírek, velký přínos obou kruhových objezdů. Bez nich by byl opravdu problém projet křižovatkami z bývalých vedlejších cest.

Chtěl bych Vám položit několik dotazů:
Můžete poskytnou nějaké bližší informace ohledně plánované rekonstrukce Pitrova mostu? V nějakém internetovém deníku jsem pouze zachytil, že se stavba odkládá na rok 2024…
Díky velmi podařené rekonstrukci dětského hřiště na ulici Městečko a vzniku kavárny u Kašny se začalo více užívat tamní náměstí. Plánuje se oprava tamního povrchu (nerovnosti, možná lepší dlažba)? Po rekonstrukci kašny a sochy je tam velmi pěkné posezení, bohužel až na ten povrch.
Poslední dotaz a zároveň výtka se týká změny přechodu pro chodce na místo pro přecházení na ulici Masarykova / Brněnská u výjezdu z Rajhradu směrem do Holasic. Toto místo poměrně často užívám a bohužel zjišťuji, že odlišit „místo pro přecházení“ od zbytku vozovky je nad síly většiny projíždějících řidičů, byť je tam značka. Nemluvě o tom, že velká část řidičů má pocit, že v tomto úseku možné jezdit více jak 50 km/h. A tak se mi několikrát stalo, že jsem byl autem vytrouben, přestože jsem přecházel ve více než bezpečném odstupu od vozidla. Nebo např. při včerejší koloně, která tam byla, mě řidič kamionu, tedy „profesionál“, nepustil projít a raději celé místo zablokoval. Není tedy možné nějakým způsobem připomínkovat / zajistit, aby tam byl přechod obnoven? Navíc mi tato změna ani nedává smysl, vzhledem k rekonstrukci tamního chodníku. Vím, že místo již není v obci Rajhrad, ale věřím, že mezi obcemi existuje nějaká spolupráce.
Předem děkuji za odpovědi a přeji krásný den


Dobrý den, ano, souhlasím, najetí z vedlejších silnic na hlavní je při použití kruhového objezdu bezpečnější a plynulejší, to platí všeobecně.

Co se týká generální opravy Pitrova mostu tak cca do konce měsíce října by mělo být vydané stavební povolení. Se Správou a údržbou silnic budeme jednat o termínu realizace, předběžně se počítá s roky 2024 – 2025. Jakmile bude z jejich strany rozhodnuto, budeme informovat veřejnost.

Propojení obou částí ulice Habrichova pro pěší funguje zatím tak nějak spontánně, pan Ulehla zatím na město nepřevedl pozemek p.č. 593/201, a proto nebylo možno vybudovat propojovací chodník. Průběžně s ním o tomto jednám, jakmile dojde k převodu a pozemek bude patřit městu tak se zde chodník postaví. S majitelem sousedního pozemku p.č.593/622 jsme již na převodu dohodnuti.

Co se týká bývalého přechodu pro chodce od Billy do Holasic tak jsem požádal dopravního inženýra DI PČR Brno venkov o prověření možnosti jeho znovuobnovení, důležité bude jak vyjdou vzdálenosti od ostatních přechodů, které by neměly být menší než 100 m. Vyjádření policie je zásadní, bez něj nelze stavbu přechodu realizovat.

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!