HALÓ - parkování na chodníku u masny

Dnes jsem byl svědkem události, která je podle mne již přes čáru. Před řeznictví Pepíčkovo bezostyšně najeko na chodník auto a zaparkovalo, aby si mohli pasažéři jít nakoupit viz. foto. Když jsem řidiče upozornil, že to je snad moc, odpověděl „a kde mám zaparkovat, přece nepůjdu daleko pěšky“. Když jsem si situaci fotografoval, ještě slovně mne napadl, že asi nemám v důchodu co dělat, když mi to vadí ať jdu pracovat.

Parkování po obou stranách ulice Havlíčkovy je stará bolest, ale myslím že by se to dalo vyřešit zavedením jednosměrného provozu a usměrněním parkování po jedné straně, Omlouvám se, že obtěžuji, ale dnešní situace mne opravdu rozčílila.


Naprosto s Vámi souhlasíme, že takovéto nehorázné parkování je opravdu již přes čáru. Abychom ze strany města zamezili právě takovým dopravním situacím, požádali jsme v roce 2022  odbor dopravy v Židlochovicích o stanovení úpravy parkování na ulici Masarykova v zálivu u dopravního uzlu. Ten po projednání s Policií ČR a správcem komunikace II/425 SÚS JMK stanovil realizaci dopravního značení č. E 13 „Max 2 hod. PO – PÁ, 6 – 18 hod“. Zde tedy mohou zaparkovat řidiči svoje auta ve všední dny po dobu maximálně 2 hodin, což je dostatečná časová rezerva pro běžný nákup nebo vyřízení pochůzek a zároveň to znamená, že je vždy volné místo k zaparkování. Záliv slouží řidičům ke krátkodobému parkování a ne k parkování na celý den.  Bohužel, jak jste sám zaznamenal, ne všichni jsou ochotni vážit z parkovacích míst pár kroků a raději parkují takovýmto brutálním způsobem. Někteří spoluobčané a návštěvníci Rajhradu si myslí, že mají nárok úplně na všechno a to na úkor ostatních lidí a odmítají jakákoliv pravidla, zejména slušné chování, které by mezi lidmi mělo být snad samozřejmostí.

Dopravní situaci na ulici Havlíčkova již několikrát řešila dopravní komise a to na základě požadavků a připomínek obyvatel nejen ulice Havlíčkova, ale také řidičů, kteří vyjíždějí  z bočních ulic. Bohužel, ne každý návrh dopravní komise doporučila ke schválení, některé návrhy narazily na odpor ze strany bydlících v přilehlých nemovitostech. V současné době pracujeme na dopravně inženýrském opatření, které by mělo vést ke zklidnění dopravy zejména v této lokalitě.

Nicméně, pokud budou stále převládat agresivní řidiči, pro které žádné pravidlo neplatí, nebudou dostačující žádná dopravní opatření a to ať stávající či nově realizovaná.

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!