HALO - kruhový objezd a ranní kolony - 2.10.2023

Vážený pane starosto, před 2 lety jsem na vás vznesl dotaz, jak jste spokojen s kruhovým objezdem u ČS Petrol. Především jsem reagoval na ranní kolony při výjezdu z Rajhradu směr Brno, které tato stavba v Rajhradu způsobuje. Odpověděl jste, že se primárně domníváte, že tyto kolony na Masarykově ulici vznikají v důsledku zvýšeného provozu na ulici Stará Pošta, přes kterou dlouhodobě vedly objížďky v důsledku uzavírek na Želežice a Hajany. Tyto uzavírky před několika týdny již skončily, ale ranní kolony jsou zde neustále. Proto se chci zeptat, zda proběhlo jednání s investorem a došlo k nějakému zhodnocení celkového stavu dopravy v Rajhradu po vzniku daného kruhového objezdu a zda případně dojde k nějaké úpravě, která by situaci alespoň nějakým vhodným způsobem zlepšila.

Chápu, že se bude čekat na realizaci státních dopravních staveb, ale velmi se obávám, že aktuální dopravní situace (hlavně ta ranní) zůstane beze změny a řidiči mířící směr Brno a obyvatelé Masarykovy ulice jsou oběťmi.


Dobrý den,

spokojen bych byl, kdyby se tam podařilo realizovat původní záměr, kterým byla velká okružní křižovatka s bypassem ve směru Rajhrad – Brno. Proč k tomu nedošlo je všeobecně známo a nebudu to zde znovu popisovat. K stávajícímu řešení křižovatky mohu uvést tolik, že od kompetentních orgánů, kterými jsou SÚS JMK a DI Policie ČR jsem zatím nezaznamenal signál, že by se na této křižovatce měla uskutečnit nějaká změna, nicméně je požádám o aktuální vyjádření a případný návrh úpravy stavu. V zásadě však z minulých jednání vyplynulo, že existují 2 varianty – stávající stav, a nebo návrat do původního stavu, tzn. opět nekonečné kolony až na Starou poštu a spontánní vzájemné dávání si přednosti v jízdě. Laicky se domnívám, že kvalifikovaně zhodnotit vliv této křižovatky na dopravu v Rajhradě lze velmi obtížně, neboť zatím nebylo možno její posuzování očistit od vlivu různých objížděk a dopravních uzavírek, které probíhají téměř permanentně v okolí Rajhradu. Sotva skončila nekonečná objížďka obce Želešice, začaly stavební práce na dálnici D1 okolo Brna, v jejichž důsledku se výrazně zvýšil provoz přes Rajhrad, neboť se tudy objíždí každodenní kolony na dálnici D2. No, a aby toho nebylo málo, tak se k tomu aktuálně přidala z důvodu její opravy, uzavírka staré pohořelické silnice vedoucí přes Starou poštu, takže veškerá doprava ze Syrovic a z dalších obcí jezdí po ulici Masarykova.  Domnívám se, že pokud by práce na silnicích v okolí Rajhradu neprobíhaly, tak by i dopravní situace na průtahu Rajhradem byla výrazně klidnější. Každopádně požádám kompetentní instituce o vyjádření a o případné návrhy. S pozdravem, FO.

     

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!