VAROVÁNÍ před kybernetickými útočníky - WWW.VELKEODHALENI.CZ

sledujte osvětovou kampaň ODHALTE ÚTOČNÍKA DŘÍV NEŽ VÁS OKRADE!


Telefonáty od falešných bankéřů, finančních poradců či dokonce policistů jsou trendem v současné kybernetické kriminalitě. Obrana je přitom velmi jednoduchá – máte pochybnosti? Zavěste!

Minimalizovat rizika a škody plynoucí z vishingu, tedy podvodných telefonátů, můžeme všichni. Odhalte útočníka dřív, než vás okrade!

Sledujte osvětovou kampaň „VELKÉ ODHALENÍ“

Jak rozpoznat vishing najdete ve videích na https://velkeodhaleni.cz/

VĚNUJTE POZORNOST VÝSTRAŽNÝM SIGNÁLŮM
– díky nim poznáte, že volá podvodník:

Reputace – Mohou vám tvrdit, že jsou z banky, od policie, nebo třeba i z úřadu.

Mohou vám tvrdit, že jsou z banky, od policie, nebo třeba i z ředitelství zeměkoule. Pozor! Když vyhledáte číslo na internetu, jeví se jako skutečné, protože ho pachatel umí napodobit. Proto se zamyslete nad reálností sdělení a nejednejte zbrkle. Mějte na paměti, že to v každém případě může být někdo, kdo lže. Zavěste a vše si ověřte u instituce, která vás oslovuje.

Emoce – Útočníci vždy komunikují tak, aby vás dostali do úzkých. Snaží se vyvolat strach, zmatek a pocit, že jde o život.

Zachovejte chladnou hlavu. Útočníci vždy komunikují tak, aby vás dostali do úzkých. Snaží se vyvolat strach, zmatek a pocit, že jde o život. Mohou používat i jiné taktiky, třeba vyvolání soucitu nebo zvědavosti. Jisté je, že dokáží člověka dokonale zmanipulovat. Proto je vždy lepší nepropadat panice a rychlým řešením. Vezměte si čas na rozmyšlenou.

Nátlak – Časová tíseň je jedním z hlavních triků internetových padouchů.

Pamatujte, že vždycky máte čas. Nic není tak horké, abyste museli jednat teď hned. Časová tíseň je jedním z hlavních triků internetových padouchů. Vyhrožují, že pokud nebudete obratem postupovat podle jejich návodu, dostanete se do nebezpečí a ponesete následky. Nenechte si vnutit, že musíte reagovat obratem, nenechte se zastrašit. Ráno moudřejší večera.

Pokyny – Padouši vyhrožují, že pokud nebudete postupovat podle pokynů, stane se něco hrozného.

Zavěste a zavolejte zpět. Touto instrukcí se řiďte vždy, když na vás někdo do telefonu vyvíjí nátlak. Padouši vyhrožují, že pokud nebudete postupovat podle pokynů, stane se něco hrozného. Sdělují všelijaké návody a radí, co a jak máte udělat na svém počítači nebo telefonu. Vězte, že je pravděpodobnější, že se něco hrozného stane, když se jimi budete řídit. Když zavoláte zpátky, dovoláte se do skutečné instituce, kde vám s největší pravděpodobností sdělí, že se jednalo o podvod.

Odkazy – Na odkazy, které vám pošlou, raději neklikejte.

Zůstaňte, kde jste. Pokud vám přišla zpráva s odkazem, který máte otevřít, zpozorněte. Internetoví padouši si s odkazy hrají. Mohou vás pomocí nich nasměrovat třeba na falešnou stránku, kterou lze často jen těžko rozeznat od té skutečné. Na odkazy, které jsou takto návodné, raději neklikejte.

Soubory – Pokud vám přišla zpráva, ke které je přiložený soubor, raději jej neotvírejte.

Neotvírejte soubory .exe .vbs .docm .xlsm

  • VELKÉ ODHALENÍ – video slečna MARIE Slečna Marie právě čelí útočníkovi, který se vydává za náš úřad a snaží se z ní vylákat peníze. Zachová chladnou hlavu a nepodlehne jeho nátlaku?

  • VELKÉ ODHALENÍ – video pan JARDA Podvodné telefonáty jsou čím dál tím víc propracovanější a metody útočníků manipulativnější, než tomu bylo v minulosti. Odolá pan Jarda falešnému bankéři?

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Oznámení