MPSV varuje před podvodnými SMS a e-maily!

Falešné zprávy obsahují odkazy na falešné webové stránky. Na takové zprávy nereagujte a odkazy tohoto typu ani nerozklikávejte. WEB MPSV je: www.mpsv.cz


Ministerstvo práce a sociálních věcí a další státní instituce se již delší dobu potýkají s problémem tzv. phishingových útoků. Občanům chodí podvodné SMS a e.maily, které se tváří jako informace od státu, především o problematice dávek a státní pomoci. Tyto zprávy pak odkazují na falešné webové stránky.

Falešné webové stránky se snaží nalákat občany k poskytnutí citlivých osobních či bankovních údajů, jejichž zneužitím by útočníci mohli získat kontrolu například nad jejich bankovním účtem. Některé podvodné stránky působí velmi věrohodně. Grafická úprava těchto stránek napodobuje stránky MPSV, ČSSZ nebo Identity občana a dalších institucí.

Při aktivním předcházení podvodům spolupracuje MPSV s PČR a Národním CSIRT ČR. V situacích, kdy dojde k identifikaci falešné domény, reagujeme okamžitě a tyto domény jsou blokovány. Je ale důležité připomenout, že se každý týdenobjevují desítky nových podvodných stránek, které se snaží zneužít důvěry lidí.

Přestože již dlouhodobě na tyto podvodné praktiky upozorňujeme, stále se najdou skupiny obyvatel, které tuto informaci nezaznamenaly.

Odbor komunikace MPSV, 9.11.2023

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Oznámení