Jan Blažej Santini Aichel - geometrie posvátného prostoru

RAJHRAD / výstava / PPM / 27.6.2023 – 29.10.2023


Výstava plánů a geometrických analýz Ladislava Moučky, fotografií Věroslava Škrabánka a struktivních modelů od studentů Fakulty architektury VUT v Brně, pracujících pod vedením doc. Jaroslava Drápala.

Výstava vychází z hypotézy, že existuje jednotný kompoziční princip, který Jan Blažej Santini Aichel svým stavbám vtiskoval a který tvořivě převzal ze středověké architektury. Tuto hypotézu výstava dokládá na analýze konkrétních staveb ze šesti míst a na jednom nerealizovaném návrhu: Panenské Břežany (kaple sv. Anny), Mladotice (kaple Jména Panny Marie), Mariánská Týnice (kostel Zvěstování Panny Marie), Křtiny (kostel Jména Panny Marie), Žďár n. S. (poutní areál na Zelené Hoře – na snímku, Dolní hřbitov, konvent), Chlumec nad Cidlinou (zámek Karlova Koruna), Rozsochatec (nerealizovaný návrh kaple). Autorem výstavy je Ladislav Moučka, poprvé byla uveden v r. 2019 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Nedílnou součástí výstavy jsou struktivní modely Santiniho architektury od studentů Fakulty architektury VUT a fotografie analyzovaných staveb od Věroslava Škrabánka.

Vernisáž výstavy se koná v úterý 27. června 2023 od 18 hodin v Památníku písemnictví na Moravě, Klášter 1, Rajhrad. Vstup na vernisáž je VOLNÝ.

Památník písemnictví na Moravě
Muzeum Brněnska
Klášter 1, 664 61 Rajhrad
www.muzeumbrnenska.cz

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Výstavy: archiv