Takhle se vidím já

RAJHRAD / výstava sochařských autoportrétů žáků ZUŠ Rajhrad / Památník písemnictví na Moravě / ÚT-NE 9-16 hod. / od 3.1.2023

Po celých devět měsíců se pod rukama žáků rajhradského výtvarného oboru ZUŠ rodila do hlíny podoba jejich vlastního obličeje, jejich autoportrét. Škola nám umožnila vstup odborníka do sochařských vyučovacích hodin. Jednalo se přímo o mistra sochařského – Jiřího Kamenskich. Všichni žáci se museli naučit dívat se na svoji hlavu ze všech stran pomocí zrcadla a fotografických snímků hlavy ze všech jejích úhlů. Bylo úkolem každého z nich zachytit nejen správnou anatomickou stavbu hlavy, krku a mnohdy i ramen, ale i svoji podobu a výraz. Nemusím zmiňovat, kolikrát každý z nich začínal znova a znova, když musel nesprávně vytvořenou část seříznout. Na dřevěné konstrukci, kterou si každý musel vystavět a která měla nést poměrně velkou tíhu hliněné hmoty, se pomalu začaly rodit jednotlivé osobnosti – mnohdy za doprovodu smíchu, ale i slziček. Všichni jsme věděli, že naše půlroční práce bude zničená, aby z ní mohla být vytvořena sádrová forma, ze které si následně každý odlije svou sádrovou podobu autoportrétu. Neumíte si představit, kolik prachu a odpadu vzniká při sochařské tvorbě. Zde se děti učily také pořádku – uklidit si nejenom svůj pracovní prostor, ale i prostor celého ateliéru.  Byla to velmi náročná práce, jak na manuální zručnost a používání nástrojů, tak na zkoušku trpělivosti, odhodlání a odvahy. Bylo na každém, jestli vůbec, nebo jak, dokončí své dílo. Proto nám všem bylo líto, když jsme zjistili, že svá díla nemáme kde ukázat. Prostory byly buď nevhodné, nebo zadané. Nadšeně jsme přijali náhodnou možnost vystavení v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava ve Znojmě-Louce, kde byla část soch vystavena měsíc.

Dnes vás můžeme s hrdostí pozvat na výstavu našich prací v dostupném a krásném prostoru Benediktinského kláštera v Rajhradě. Jsme vděčni za tuto možnost a doufáme, že zde naše práce budou moci být dostatečně dlouho, aby je mohla vidět co nejširší veřejnost. Nebo se najdou jiné prostory? Bude i jiná příležitost pro výstavu? Jaké jsou vůbec možnosti vystavovat v našem regionu?

ZUŠ Rajhrad, Hana Faltýnková, Jana Zapletalová

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Výstavy: archiv